Så väljer du rätt sajt

Som nykomling till nätdejting kan det vara lätt att bli överväldigad av antalet dejtingsajter som står till buds. Det är ingen överdrift att det finns minst ett dussin sajter att välja på, alla med lite olika profil och inriktning. Egentligen är det alltid bäst att registrera sig på så många som möjligt och prova dem, eftersom det är svårt att veta på förhand vilka som passar bra, men det kan ändå vara bra att ha lite bakgrundsinformation om vilka olika typer av sajter som finns att välja på.

Gratis eller betalsajt?

HjärtaI dagsläget kräver de allra flesta större dejtingsajter att du betalar för en prenumeration för att få tillgång till samtliga funktioner (oftast behöver du betala för att kunna skriva meddelanden till andra medlemmar). Så har det i stort sett varit sedan dejtingsajterna först gjorde sitt intåg, och priserna har heller inte gått ner. Oftast handlar det om ett par hundralappar per månad.

Sedan några år tillbaka har det dock börjat dyka upp gratisalternativ till betalsajterna, varav den största antagligen är Happy Pancake. På denna sajten, och andra liknande som t.ex. Spray Date, kan du använda samtliga funktioner utan att betala. Sajterna finansieras istället med reklam, något som kan upplevas störande i vissa fall (särskilt om det är stora, blinkande banners).

Funktionsmässigt är det ingen större skillnad på betalsajter och gratissajter (möjligen att betalsajterna har lite fler, mer välutvecklade funktioner), men det finns däremot en ganska stor skillnad som man kanske inte tänker på vid första anblicken. En bieffekt av att en sajt kräver betalning för att kunna utnyttja den till fullo är att medlemmarna tenderar att vilja ha valuta för sina pengar, och därför behandlar sin nätdejting seriöst. Gratissajterna har en tendens att innehålla många medlemmar som inte är särskilt seriösa, utan kanske snarare mest nyfikna på hur det är att dejta på nätet. Därför är det faktiskt så att det i många fall är lättare att hitta någon på en betalsajt, eftersom medlemmarna där är mer öppna för att verkligen hitta en partner.

Det skadar dock förstås inte att även prova gratissajterna – det är ju knappast så att inga av medlemmarna är seriösa, bara att andelen seriösa är mindre än på betalsajterna. Däremot kan detta till viss del vägas upp av att gratissajterna i många fall har betydligt fler “aktiva” medlemmar än betalsajterna, så utbudet är på pappret större.

Traditionell sajt eller matchmaking?

De flesta populära dejtingsajter använder sig av en liknande modell: medlemmarna kan registrera sig, sätta upp en profil och därefter fritt surfa runt på andras profiler och ta kontakt. Detta är den traditionella dejtingsajt-modellen som fungerar bra i de flesta avseenden.

På senare år har dock en annan typ av sajt blivit populär, s.k. matchmaking-sajter. Dessa fungerar lite annorlunda på det viset att du inte själv kan surfa runt på andras profiler. Istället får du först genomgå ett omfattande personlighetstest, och därefter matchas du mot andra medlemmar på sajten som teoretiskt passar ihop med din personlighet. Matchningen är strikt vetenskaplig, och omfattande studier ligger bakom. Exempel på matchmaking-sajter är eDarling och Parship.

Dessa sajter riktar sig oftast mot “väldigt seriösa” singlar som verkligen vill hitta en livspartner som de passar perfekt med. Många rapporterar att det funkar väldigt bra, så det kan definitivt vara värt att testa. Nackdelen är att man inte har lika mycket kontroll som på vanliga dejtingsajter. Dessutom är matchmaking-sajterna i många fall snäppet dyrare så det kan vara värt att prova på traditionella först.